Esti somnoros si devii din ce in ce mai somnoros. Cand capul iti atinge perna, atunci se da stingerea pentru minte si corp, nu-i asa? Nu si daca iei in considerare si celulele creierului care trebuie sa ramana active pentru a da nastere viselor sau a cosmarurilor care au loc in timpul somnului REM. De ce unii oameni au, in general, cosmaruri, iar altii viseaza atat de frumos? Asemeni somnului, visele reprezinta fenomene pline de mister. Insa, pe masura ce oamenii de stiinta „sapa” mai adanc in mintea noastra, acestia descopera noi raspunsuri. Iata cateva lucruri pe care sigur nu le stiai despre ceea ce se intampla cu mintea ta cand viseaza.

Visele sunt pline de inteles

Daca visezi ca castigi la LOTO sau ca ai avut un accident, ar trebui sa te pregatesti de asa ceva? Daca ai raspuns cu „da”, afla ca nu esti singurul. Potrivit unui studiu realizat in anul 2009, oamenii de stiinta au derulat o serie de experimente, astfel ca au descoperit nu numai ca visele ne inunda creierul, ci au mai descoperit ca oamenii au tendinta de a judeca visele, astfel ca acorda un inteles mult mai mare viselor bune si le catalogheaza ca fiind „de la diavol” pe cele rele. Interpretarile psihologilor in ceea ce privesc visele variaza foarte mult. „Dar cercetarile noastre arata ca oamenii cred in visele lor si le ofera o perspectiva semnificativa in lumea lor”- sustine profesorul asistent Carey Morewedge, profesor asistent la Universitatea Carnegie Mellon.

Ca si cum un cosmar nu ar fi suficient, o tulburare de somn foarte rara face ca oamenii sa poata actiona in visul lor, de cele mai multe ori prin izbucniri violente, lovituri sau tipete. Astfel de vise violente ar putea fi un simptom precoce al tulburarilor cerebrale, inclusv a bolii Parkinson sau a dementei. Rezultatele cercetarilor au dovedit ca astfel de vise au loc cu aprope 10 ani inainte ca boala sa isi faca aparitia.

Cei care stau treji pana tarziu dar si cei care prefera sa amane alarma de dimineata sunt mai predispusi sa aiba cosmaruri. Un studiu realizat in anul 2011 a demonstrat ca „pasarile de noapte” au o predispozitie mai mare de a avea cosmaruri in timpul noptii. Printre presupunerile acestora, se afla si cortisolul- hormonul de stres- care isi atinge capacitatea maxima dimineata, chiar inainte sa ne trezim, acesta fiind momentul perfect in care oamenii sunt mai predispusi la un vis „real”.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *