ce-este-pi

Pi- π- este cea de-a 16-a litera a alfabetului grecesc si este utilizat pentru a reprezenta cea mai cunoscuta constanta matematica. Prin definitie, Pi reprezinta raportul dintre cirumferinta unui cerc si diametrul sau. Altfel spus, Pi este egal cu circumferinta impartita la diametru. Indiferent de dimensiunea cercului, valoarea lui Pi va fi aceeasi.

Pi este un numar irational, ceea ce inseamna ca este un numar real cu o expansiune decimala care nu se repeta si care nu poate fi reprezentat ca un raport intreg, deoarece este o valoare infinita. O multime de matematicieni si fani ai matematicii sunt interesati in calcularea lui Pi.

De ce este atat de special Pi?

Oamenii de stiinta din domeniu au calculat miliarde de cifre ale lui Pi, incepand cu 3.14159265358979323…, dar din cauza ca nu exista niciun model recunoscut de calcul, valoarea acestei cifre ar putea sa se intinda la nesfarsit. De foarte mult timp, oamenii de stiinta incearca sa identifice tot mai multe zecimale a valorii lui Pi, iar primele zecimale ale acestei cifre au fost descoperite in secolul III i. Hr. de catre Arhimede, in prezent cunoscandu-se 13,3 trilioane de zecimale.

Din cauza simbolismului pe care il are in domeniul matematicii si a fizicii, Pi este un numar care se sarbatoreste in fiecare an la data de 14 martie. Aceasta „sarbatoare” s-a nascut din initiativa americanilor pentru a incuraja copiii sa studieze mai multa matematica. Coincidenta sau nu, 14 martie reprezinta si ziua de nastere a lui Albert Einstein, asa ca, in orasul in care geniul fizicii a trait pentru 20 de ani- Princeton, ziua lui Pi este cea mai importanta zi din an, organizandu-se o multime de petreceri.

Anul acesta insa, sarbatoarea a avut o semnificatie si mai mare: din cauza faptului ca americanii citesc calendarul invers fata de noi- adica luna inainte de zi- Pi a fost sarbatorit pe 3/14/15, acestea fiind si cifrele care apar la inceputul cifrei. Cu toate ca Pi este sarbatorit in fiecare an, o astfel de situatie apare o data la 100 de ani.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *