gauri-albe

O gaura alba este o caracteristica ipotetica a Universului si se crede ca este o versiune opusa gaurilor negre. Din moment ca o gaura neagra nu lasa nimic sa scape din interiorul lor, gaurile albe reprezinta eruptii de materie si energie, iar spre deosebire de gaurile negre care atrag lucruri in interior, acestea nu permit ca un obiect sa intre in interiorul lor.

Ei bine, gaurile albe ar putea fi o solutie posibila la legile relativitatii generale. Aceasta lege inseamna ca, daca intr-adevar exista gaurile negre in Univers, atunci si gaurile albe ar trebui sa existe. Acestea sunt un fel de inversare a timpului a gaurilor negre si se crede ca ar avea gravitate, cu toate ca o coliziune intre ele ar fi imposibila.

Teoretic, daca o nava spatiala s-ar apropia de o gaura alba, atunci aceasta ar fi inundata de o cantitate colosala de energie, care, cel mai probabil, va distruge nava. Chiar daca nava ar fi rezistenta la raze gamma, lumina insasi ar incetini nava. Si, chiar daca nava ar fi construita pentru a nu fi afectata de emisiile de energie, timpul si spatiul s-ar deforma destul de ciudat in jurul unei gauri albe; apropierea de o astfel de gaura ar fi asemanatoare cu cazul in care am incerca sa mergem in amonte: acceleratia necesara pentru a urca va deveni din ce in ce mai mare in timp ce se incearca deplasarea catre gaura alba. Pur si simplu nu exista suficienta energie in Univers pentru ca ceva sa patrunda in interiorul unei gauri albe.

Exista gauri albe?

Bineinteles, acest lucru este destul de contraintuitiv. Cum ar putea energia dintr-o gaura alba sa vina de altundeva decat din Univers? Din aceasta cauza, existenta lor este putin probabila. Cu toate acestea, exista unele teorii care sustin ca gaurile albe ar exista, dar nu sunt descrise cu ajutorul relativitatii generale. Din moment ce gaurile albe reprezinta concurenta celor negre, si cele albe ar fi formate dintr-o singularitate gravitationala.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *