Tarzan

Cand au inceput oamenii sa poarte haine? (partea I)

Determinarea exacta a momentului in care oamenii au inceput sa poarte haine este o provocare, in mare pentru ca primele haine au fost realizate din piei de animale, care se degradeaza rapid. Ca urmare, exista foarte putine dovezi arheologice care pot fi folosite pentru a determina perioada in care imbracamintea a inceput sa fie folosita.

Au existat mai multe teorii, bazate pe ceea ce au descoperit arheologii. De exemplu, bazandu-se pe cercetarea geneticii colorarii pielii, oamenii si-au pierdut parul corporal acum un milion de ani – momentul ideal pentru a incepe sa porti haine contra frigului. Primele instrumente folosite pentru a jupui pielea dateaza de acum 780.000 de ani, dar pieile de animale au avut si alte utilizari, ca oferirea de adapost si se crede ca acele instrumente erau folosite pentru acest lucru mai intai, nu si pentru haine. Acile au inceput sa apara acum 40.000 de ani, dar acele instrumente sunt folosite pentru imbracaminte mai compelxa, ceea ce inseamna ca hainele erau deja utilizate de ceva timp.

Acestea fiind spuse, oamenii de stiinta au inceput sa adune informatii care ar putea ajuta la raspunderea intrebarii: inainte sa dai click aici pentru imbracaminte online si de hainele luxoase ale egiptenilor, cum, cand si ce purtau primii oameni?

Un studiu recent al Universitatii din Florida a tras concluzia ca oamenii au inceput sa poarte haine acum vreo 170.000 de ani, cam in perioada penultimei ere glaciare. Cum si-au dat seama de data? Analizand evolutia paduchilor.

Oamenii de stiinta au ovbservat ca paduchii de haine sunt, pai, foarte adaptati pentru haine. Cercetatorii au teoretizat ca paduchii de corp au evoluat catre cei de haine, ceea ce inseamna ca acestia nu existau inainte ca oamenii sa inceapa sa poarte haine. Studiul a folosit elemente ADN ale paduchilor pentru a calcula cand paduchii de haine au inceput sa se indeparteze genetic de paduchii de cap.

Rezultatele studiului sunt importante deoarece arata ca hainele au inceput sa apara cu aproximativ 70.000 de ani inainte ca oamenii sa inceapa migratia spre climatele mai reci ale nordului dinspre Africa. Inventia hainelor a fost probabil unul dintre factorii care au facut migratia posibila.

Acest lucru s-ar sincroniza si cu factorii climatici cunoscuti ai erei. Dupa cum a declarat Ian Gilligan, conferentiar al Universitatii Nationale Australiene, studiul a oferit: „o data neasteptat de timpurie pentru imbracaminte, cu mult mai devreme decat cea mai solida dovada arheologica, dar are sens. Inseamna ca oamenii moderni probabil ca au inceput sa poarte haine regulat pentru a-si tine de cald cand au fost expusi conditiilor reci ale erei glaciare.”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *