Egipteni anticiEgipteni antici

Cat despre cand au trecut oamenii de la piei de animale la material textil, se presupune ca primul folosit pentru acestea este un vechi stramos al feltrului. De acolo, oamenii timpurii s-au apucat de crosetat acum 27.000 de ani, bazandu-ne pe urmele de cosuri si textile de pe argila. Acum 25.000 de ani, primele figurine Venus – mici statui reprezentand femei – au aparut, purtand o varietate de haine, demonstrand ca tehnologia crosetatului era deja folosita in acea vreme.

De acolo, civilizatii antice mai recente au descoperit multe materiale care puteau fi folosite pentru imbracaminte. De exemplu, egiptenii antici au produs panza de olanda in naul 5.500 inainte de Hristos, in timp ce chinezii probabil ca au inceput sa produca matasea in anul 4.000 inainte de Hristos.

Cat despre haine ca obiect de podoapa, nu doar folosite contra frigului, se crede ca acest lucru s-a intamplat destul de demult. Primele exemple de fibre de in vopsit au fost descoperite intr-o pestera din Georgia si dateaza de acum 36.000 de ani. Acestea fiind spuse, desi culoarea fusese adaugata, primele haine par sa fi fost, evident, mai simple decat ceea ce purtam astazi – in mare, doar bucati de panza aruncate peste umeri si legate la talie.

In perioada anilor 1300, in anumite regiuni ale lumii, datorita avansului tehnologic din secolele trecute, moda a inceput sa se schimbe drastic fata de ce era inainte. De exemplu, hainele au inceput sa fie facute mai mult pentru forma corpului uman, prezentand cusaturi curbe, dantela si nasturi. Culori si materiale constrastante au devenit, de asemenea, populare in Anglia. Din acel moment, moda in Vest a inceput sa evolueze intr-un ritm alarmant, bazandu-se pe estetica, in timp ce in alte culturi moda se schimba doar odata cu schimbarile regimurilor politice, ceea ce inseamna ca schimbarile aveau loc mai rar.

Revolutia Industriala, desigur, a avut un impact major asupra industriei vestimentare. Hainele puteau acum sa fie produse in masa in fabrici, nu doar acasa, si puteau sa fie transportate la piata in timp record. Ca rezultat, hainele au devenit mult mai ieftine, facandu-i pe oameni sa aiba garderobe mai mari si contribuind la schimbarile constante din moda, pe care le vedem si in ziua de azi.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *