Cancerul la san

Cancerul mamar este o boala in care in tesutul sanului apar celule maligne. Semne ale cancerului mamar includ o schimbare in forma sanilor, gropite in piele, fluid care iese din mamelon sau un petic rosu solzos pe piele. In cazurile in care boala este mai avansata, pot sa apara dureri de oase, sa se umfle noduli, probleme de respiratie sau piele galbena.

Factorii de risc care pot duce la dezvoltarea cancerului sunt obezitatea, lipsa de exercitiu fizic, consumarea alcoolului, terapia cu hormoni in timpul menopauzei, radiatia ionizata, o varsta timpurie la prima menstruatie, facerea de copii la o varsta tarzie sau deloc, batranetea; de asemenea, femeile sunt mai expuse decat barbatii.

Intre 5 si 10% dintre cazuri apar ca urmare a genelor mostenite de la parinti, inclusiv BRCA1 si BRCA2, printre altele. Cel mai des, cancerul de san se dezvolta in canalele mamare si lobulii care suplimenteaza canalele cu lapte. De asemenea, exista cel putin 18 subtipuri de cancer la san. Diagnosticarea se face printr-o biopsie. Din momentul in care diagnosticul este facut, mai multe teste sunt realizate pentru a determina daca boala s-a raspandit mai departe de sani si ce fel de tratament este necesar.

Balanta intre beneficiile si daunele mamogramelor este controversata. Un studiu Cochrane din 2013 a tras concluzia ca nu este sigur daca acestea fac mai mult bine sau mai mult rau. Un studiu de la US Preventive Services Task Force a descoperit beneficii in cazul persoanelor intre 40 si 70 de ani, iar organizatia recomanda realizarea testarilor la fiecare doi ani in cazul femeilor cu varsta cuprinse intre 50 si 74 de ani. Tratamentele cu tamoxifen si raloxifen pot sa fie utilizate pentru a incerca sa previna aparitia cancerului la san in cazul celor care prezinta un risc mai mare sa-l dezvolte. Suprimarea chirurgicala a ambilor sani este o alta metoda preventiva de succes in cazul unor femei care prezinta risc sporit de imbolnavire.

Rata de supravietuire difera. Totusi, in lumea civilizata, ratele sunt mari, cu intre 80 si 90% in cazul Angliei si al Statelor Unite, in timp ce in statele mai putin dezvoltate, ratele de supravietuire sunt mai mici. Cancerul de san este cea mai intalnita forma de cancer la femei, reprezentand 25% dintre cazuri. In 2012, s-au inregistrat 1.68 de milioane de cazuri si 522.000 de decese.

Un comentariu la „Cancerul la san”

  1. Din pacate e din ce in ce mai intalnita aceasta afectiune. Cred ca stilul de viata e principala problema, insa oricum ar fi e important sa ai un psihic puternic!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *