Ruth Elizabeth „Bette” Davis (5 aprilie 1908 – 6 octombrie 1989) a fost o actrita americana de film, televiziune si teatru. Considerata unul dintre cei mai buni actori ai tuturor timpurilor, era cunoscuta pentru dorinta ei de a interpreta personaje antipatice si sardonice, fiind reputata pentru rolurile intr-o varietate de genuri de film, de la melodrame contemporane si filme de suspans, pana la filme istorice si de epoca, precum si ocazional in comedii, desi cel mai mult succes l-a intalnit in dramele romantice.

Dupa ce a aparut in piese de pe Broadway, Davis s-a mutat in Hollywood in 1930, insa primele ei filme pentru Universal Studios nu s-au bucurat de succes. S-a alaturat companiei Warner Bros. in 1932 si a inceput o cariera de succes. In 1937 a incercat sa scape de contract, ca urmare a oferirii rolurilor in productii de o calitate inferioara, insa a pierdut procesul. Totusi, acel moment a reprezentat inceputul perioadei sale cele mai de succes. Pana la sfarsitul anilor 1940, a fost una dintre cele mai apreciate stele de cinema, fiind cunoscuta pentru stilul ei intens si energic. Davis si-a facut o reputatie de perfectionista, intrand adesea in conflict cu directorii studiourilor, regizorii si alti actori. Stilul ei direct, vocea ei sacadata si ubicua tigara au devenind elementele ei distinctive.

Davis a fost co-fondatoarea Hollywood Canteen si a fost prima femeie presedinte a Academy of Motion Picture Arts and Sciences. A castigat premiul Oscar de doua ori, a fost prima persoana care a primit zece nominalizari la aceste premii pentru interpretare si a fost prima femeie care a primit un premiu pentru toata cariera din parea Institului American de Film. Cariera ei a intampinat mai multe perioade de scadere a popularitatii, recunoscand ca, adesea, succesul ei i-a afectat relatiile personale. Casatorita de patru ori, a divortat de trei ori si a divortat o data, crescandu-si copiii singura. In ultima perioada a vietii s-a luptat cu mai multe boli, insa a continuat sa joace in filme pana aproape de moarte, avand mai mult de 100 de roluri in film, televiziune si teatru. In 1999, Bette Davis a fost clasata pe locul al doilea pe lista celor mai bune actrite a tuturor timpurilor, de catre Institutul American de Film.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *