descoperire-planeta-GJ1132b

Oamenii de stiinta au identificat o planeta stancoasa, foarte fierbinte si care are dimensiuni apropiate de cele ale Terrei, are propria sa atmosfera si orbiteaza in jurul unei stele de gazda care se afla in apropierea noastra. Planeta, numita GJ1132b, are cam aceleasi dimensiuni cu ale Pamantului si se pare ca este compusa predominant din roci si fier. Este cea mai apropiata planeta de noi care seamana cu Terra si se afla dincolo de Sistemul nostru Solar, fiind, de fapt, de trei ori mai aproape decat s-a crezut initial.

Astronomii au descris aceasta noua lume ca „fara indoiala, cea mai importanta planeta gasita vreodata inafara Sistemului Solar”. GJ1132b isi orbiteaza steaua gazda- o stea pitica numita Gliese 1132- la o distanta mai mica decat in cazul Pamantului cu Soarele, ceea ce inseamna ca primeste de aproape 19 ori nivelul de radiatie. Ca si rezultat, oamenii de stiinta estimeaza ca temperaturile de la suprafata planetei ajung undeva intre 136 si 306 grade Celsius. Evident, acest lucru inseamna ca planeta e prea fierbinte pentru a fi locuita de oameni, insa cercetatorii sunt de parere ca ar putea avea temperaturi suficient de reci incat sa intretina o atmosfera substantiala.

Asemanare cu Venus

De fapt, astronomii sustin ca temperaturile de pe aceasta planeta se apropie cu cele intalnite pe Venus. Expertii sustin ca GJ1132b ar putea avea o atmosfera predominanta din heliu si hidrogen, iar daca ar fi existat apa in trecut, ar fi putut avea si un continut de oxigen si dioxid de carbon. Cu toate acestea, astronomii avertizeaza ca este imposibil sa traga concluzii despre atmosfera de pe aceasta planeta.

Dr. Zachory Berta-Thompson declara pentru MailOnline ca „Aceasta planeta este cu mult mai fierbinte decat Terra, si chiar si fata de Venus. Se afla la o distanta foarte mica fata de steaua sa gazda, ceea ce inseamna ca temperaturile de 500 grade Celsius sunt ceva normal aici. Cu ajutorul Telescopului James Webb Space, vom fi capabili sa observam si culoarea planetei, sa calculam caldura de la suprafata sa si sa estimam viteza vanturilor de aici”.

Cum e pe Venus?

Venus este putin mai mica decat Pamantul, cu aproape 80%, dar are o masa similara. Este a 2-a planeta de la Soare- 108 milioane de kilometri, si orbiteaza Soarele in 225 zile. Atmosfera este groasa si toxica si este realizata, in cea mai mare parte, din dioxid de carbon si nitrogen. Se crede ca atmosfera este cea care a contribuit la efectul de sera si a determinat ca planeta sa fie inospitaliera. Cele mai mari temperaturi ajung aici pana la 480 grade Celsius.

Noua decoperire a exoplanetei GJ1132b seamana cu dimensiunile Pamantului, avand o gravitatie si o compozitia similara, insa temperaturile de la suprafata par a fi asemanatoare cu cele inregistrate pe Venus.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *