Astm bronsic

Astmul

Astmul reprezinta o afectiune cronica a plamanilor care se caracterizeaza printr-o serie de probleme respiratorii precum: lipsa de aer, apasare in piept, respiratie suierata si tuse. La un plaman normal, in timpul unei respiratii, fluxul de aer intra si iese liber din plamani. In cazul astmului, caile respiratorii sunt inflamate si edemate.

Acestea devin sensibile la schimbarile din mediu si pot sa apara crizele astmatice. In timpul acestora, peretii cailor respiratorii se umfla, muschii din jurul lor se contracta si mucusul incepe sa fie secretat in cantitati mari, lucru care duce la obturarea cailor respiratorii, respiratia devenind dificila.

Gravitatea cu care astmul afecteaza o persoana difera de la caz la caz, insa, cele mai puternice crize apar noaptea si in primele ore ale diminetii.

Astmul nu poate fi vindecat, insa poate fi tratat in mod eficient. Astfel, aproape toti pacientii care sufera de astm pot detine controlul asupra astmului daca urmeaza un tratament potrivit, reusind sa se integreze corect in societate, participand la activitatea scolara, la munca  si la toate celelalte activitati de peste zi la fel ca oricare alta persoana, care nu sufera de aceasta boala.

In jur de 300 de milioane de oameni din toata lumea prezinta simptomele astmului, acesta afectand persoanele indiferent de sex, etnie, orientare sexuala, varsta sau categorie sociala. Desi varsta persoanelor care sufera de astm poate sa difere, cel mai des acesta apare in perioada copilariei, fiind cauza cea mai importanta pentru absenteismul scolar. Un alt raport arata ca multe persoane sufera de astm insa nu sunt constiente de acest lucru din cauza unor diagnostice prost puse de catre medici – acest lucru se intampla, mai ales, in tarile din Orientul Mijlociu si statele baltice. In zone din Asia Centrala exista o lipsa de informare si conceptii gresite despre astm, lucru care duce la un tratament neadecvat al bolii.

Incepand cu anii 1970, numarul persoanelor bolnave de astm este in continua crestere. Specialistii considera ca pana in 2025, numarul din prezent va creste cu inca 100 de milioane.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *