arca lui noearca lui noe

Mitul:

Chiar daca nu ati fost macar in aceeasi camera cu o biblie, banuiesc ca stiti povestea Arcei lui Noe. Dumnezeu a decis ca omenirea ajunsese intr-un punct atat de jos, incat, precum intr-un joc video, s-a decis sa dea „stergere”, inundand planeta. Povesti similare, care povestesc despre un potop urias care ucide pe aproape toata lumea, apar in folclorul din toata lumea, inclusiv in Grecia si Babilon. In China, de exemplu, o zeita numita Nuwa opreste potopul si creeaza oameni din argila.

In versiunea biblica, Dumnezeu ii spune lui Noa ca trebuie sa contruiasca o barca mare. O barca mare, mare. Atat de mare incat sa poata contina cate doua exemplare din fiecare specie de animal din toata lumea. A plouat timp de 40 de zile, inundand planeta si omorand fiecare om sau animal ramas in urma. Cand potopul s-a terminat, toate animalele de pe arca au coborat si au repopulat planeta, pentru ca unii cred ca e nevoie doar de doi indivi pentru a repopula o intreaga specie.

Stiinta:

Un dezastru natural care sa omoare aproape toata viata de pe planeta, ramanand doar cativa care pot sa o repopuleze? Se intampla destul de des. Cand biologii analizeaza speciile din trecut adesea dau peste ceea ce se numeste efectul „gatului de sticla”, indicand evenimente in care, practic, toti membrii unei specii au fost ucise, impiedicand reproducerea.

De exemplu, ghepardul a avut un astfel de moment acum nu foarte mult timp. Stiti cum, de exemplu, oamenii, daca au nevoie de un transplant de rinichi, au nevoie de un donator care sa se potriveasca, pentru a nu fi respins organul de catre organism? Un ghepard n-ar avea nevoie de astfel de analize. Au trecut printr-un efect „gat de sticla” atat de recent (adica, atat de putini au ramas) incat toti gheparzii din prezent sunt practic rude aproapiate.

Un astfel de eveniment a avut loc si pentru oameni, fiind denumit evenimentul Toba, cand un dezastru necunoscut acum 75.000 de ani a dus la reducerea populatiei la 5.000 de oameni. Mai multi decat erau pe Arca lui Noe, intr-adevar, dar destui de putini incat sa poata incapea pe Titanic.

De admin

Un comentariu la „Arca lui Noe: intre mit si adevar”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *