„Amy” (cunoscut si ca „Amy: The Girl Behind the Name”) este un film documentar britanic din 2015 care prezinta viata si moartea cantaretei – compozitoare, Amy Winehouse, si este regizat de catre Asif Kapadia. Filmul este produs de Universal Music, Playmaker Films & Krishwerkz Entertainment si distribuit de Altitude Film Distribution. Filmul a fost lansat in cinematografe pe trei iulie 2015 in Regatul Unit si Statele Unite, iar pe 10 iulie international.

Pe opt februarie 2015, un trailer a debutat in timpul unui eveniment pre – Grrammy, cand s-a anuntat ca documentarul „Amy” va fi lansat in cinematografe in vara lui 2015, potrivit lui David Joseph, CEO la Universal Music UK. Acesta a mai adaugat: „Acum vreo doi ani am decis sa facem un film despre ea – cariera ei si viata ei. Este un film foarte complicat si foarte sensibil. Atinge multe lucruri legate de familie si media, faima, dependenta, dar, cel mai important, captureaza esenta a ceea ce reprezenta ea, anume o persoana incredibila si un adevarat geniu muzical.”

Filmul a fost ales pentru prezentare in timpul Festivalului de la Cannes din 2015, premiera britanica avand loc in timpul Festivalului International de Film Edinburgh.

Filmul a primit recenzii pozitive din partea criticilor de specialitate. Pe Rotten Tomatoes, filmul are un rating e 97% pe baza a 134 de recenzii. Concluzia sitului web a fost ca: „Pe cat de fascinant, pe atat de trist, Amy arunca o privire onesta si puternica asupra relatiei rasucite dintre arta si celebritate – si spirala letala a dependentei. Metacritic i-a oferit un scor de 85 din 100 pe baza a 41 de recenzii, indicand „aclamare universala”.

„Amy” a doborat recordurile la box office-ul britanic pentru cele mai multe incasari in primul weekend pentru un documentar britanic, adunand 519.000 de lire din 133 de cinematografe la trei zile dupa lansarea de pe trei iulie. S-a bucurat de succes si in Statele Unite, adunand 142.000 de lire din doar sase cinematografe, inainte sa fie lansat in mai multe in saptamanile urmatoare.

In ciuda recenziilor pozitive, filmul a fost criticat de familia lui Winehouse, mai ales de tatal ei, acuzand regizorul ca l-a facut sa para personajul negativ al povestii.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *