Primele zile
Perioada sarcinii nu este una tocmai ușoară, dar cu un rol deosebit asupra dezvoltării copilului și asupra stării de sănătate a acestuia. La naștere cei mici sunt atent verificați, aceștia primesc o notă la naștere, se cântăresc și sunt atent analizați pentru a nu prezenta deformații.
Este foarte important ca înainte de a ieși cu cel mic din spital să te asiguri că au fost făcute toate vaccinurile acestuia. Acestea sunt absolut indispensabile, mai ales că în primele zile ale vieții copii pot fi destul de sensibili la boli.
Creșterea și dezvoltarea acestuia
Următoarea perioadă va fi una destul de grea, dar în care cel mic va crește vizibil. Este foarte probabil ca primele luni să fie foarte dificile deoarece copilul are nevoie în permanență de atenție, acesta deseori va plânge, iar meseria de mamă începe să se învețe ușor, ușor.
Pe baza sunetelor pe care cel mic le aude acesta va începe să le reproducă, astfel încât se dezvoltă și vorbirea. Din acest motiv este foarte important să i se vorbească destul de des, să i se cânte când trebuie adormit, să râdem alături de el, toate aceste stări vor fi resimțite și de către acesta, fiind foarte empatic.
Tot în această perioadă se învață și mersul. Acesta este un proces ce se desfășoară în diferite etape, plecând de la rostogolire, la poziția de șezut, mersul de-a bușilea, apoi ridicarea în poziția verticală și până la deplasarea cu ajutorul unui sprijin, culminând cu mersul fără sprijin.
Această perioadă este una deosebită pentru fiecare familie deoarece fiecare dintre aceste realizări sunt marcate de fericire, momente de neuitat și bucuria de a crește sănătos.
Disconfort, dureri, afecțiuni
Cât timp sunt mici, copiii nu reușesc să ofere foarte multe indicii asupra durerilor pe care le au sau atunci când se află într-o situație de disconfort. Singura lor modalitate de a atrage atenția este atunci când se agită și plâng.
O foarte bună prietenă de-a mea a fost recent cu al ei copil la un cabinet pediatric in Mures, fiind speriată de plânsetele de lungă durată pe care le avea bebelușul. A răsuflat ușurată când medicul a constatat că sunt doar niște dureri de burtă deseori întâlnite.
Printre cele mai întâlnite dureri la cei mici sunt cele de burtă. Acestea apar la un număr foarte mare de bebeluși, crampele fiind destul de persistente în această perioadă. Sistemul digestiv imatur, precum și unele probleme digestive (cum ar fi intoleranța la lactoză) se află în rândul cauzelor acestor dureri.
Un alt obicei des sesizat la cei mici este că tot ceea ce aceștia apucă au tendința de a duce la gură și de a mesteca. Acest lucru e din mai multe motive, pe de o parte din curiozitate, însă pe de altă parte este un gest reflex determinat de roaderea gingiei și apariția primilor dinți.
Este foarte important de realizat că primele luni de creștere a unui copil pot fi foarte dificile. Trebuie să se țină cont de odihna acestuia, de alimentație, de tot ceea ce face parte din dezvoltarea acestuia și tot în această perioadă trebuie să mergem periodic cu acesta la medicul pediatru pentru consultații