Aer conditionatAer conditionat

In zilele noastre, in care temperaturile medii anuale cresc in fiecare an, facandu-ne viata un calvar, folosirea unui aparat de aer conditionat este alegerea normala si ideala. Fie ca il cumperi de la o sursa de incredere ca Shop-Einstal sau din bazarul din orasul tau, cam toti trebuie sa avem unul. Doar ca trebuie sa avem grija, deoarece s-ar putea sa nu ne aduca mereu beneficii.

Riscuri

 

Aparitia in numar tot mai mare a sistemelor de aer conditionat a fost insotita de cresterea in numar tot mai mare a unor infectii la nivelul amigdalelor si urechilor, precum otita si rinita. Aceste afectiuni medicale apar in urma folosirii in exces a unor aparate de contidionate care nu au fost bine intretinute de-a lungul vremii, prezentand astfel un pericol pentru sanatate.

Foarte multi oameni s-au plans de faptul ca au racit din cauza curentului de aer rece pe care il elimina aparatul de aer conditionat, insa raceala apare, de fapt, ca urmare a microorganismelor care se aduna in aparat, precum bacterii, ciuperci (ca, de exemplu, Candida) si virusi. Acestea pot sa duca la aparitia gripelor, a otitelor si a diferitelor tipuri de infectii din tractul respirator. Raceala poate sa apara in acest caz daca suntem transpirati si suntem expusi la aerul rece al aparatului.

 

Mai rau decat atat, unele persoane acuza aparatul conditionat ca fiind una dintre cauzele care duc la aparitia paraliziei faciale Bell. Dupa parerea specialistilor, sindromul Raynaud (cunoscut de noi drept sindromul picioarelor si mainilor reci) poate fi si el sa fie declansat de catre aparatele de aer conditionat.

Aerul rece si uscat afecteaza sinusurile si tenul, accentuand uscarea pielii (sindromul Sjogren), dar poate provoca si sindromul ochiului uscat. Aceste afectiuni pot fi tratate cu ajutorul unor solutii de tip spray si lacrimi false fara conservanti. Aerul acesta poate sa declanseze substantele alergene, ducand la intensificarea simptomelor pentur boli ca astmul, rinita sau conjunctivita.

Mai mult si chiar surprinzator este faptul ca expunerea la aer conditionat poate duce la declansarea unor afectiuni de coloana vertebrala. Daca aerul este indreptat catre ceafa, pot sa apara dureri la nivelul acesteia, torticolisul (inclinarea laterala a capului si a coloanei) sau nevralgiile.

Solutia pentru a nu ne lasa afectati de catre problemele pe care aerul reciclat al aparatelor de aer conditionat ni le poate provoca este sa avem grija unde il pozitionam, sa il curatam frecvent si sa il folosim doar cand este nevoie, eventual alternativ cu un ventilator.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *