Acte necesare pasaport in 2023. Daca doresti sa calatoresti in afara Uniunii Europene, trebuie sa iei in considerare faptul ca ai nevoie de un pasaport valabil, buletinul nefiind valabil pentru a calatori in afara spatiului european. Ai nevoie de pasaport inclusiv pentru a calatori in Anglia, de cand Marea Britanie a iesit din Uniunea Europeana, calatoriile spre aceasta tara se vor face numai pe baza de pasaport.

Poti folosi pasaportul si pentru calatoriile in tarile din Uniunea Europeana, mai ales atunci cand calatoresti cu avionul spre aeroporturi mari, unde verificarea la imbarcare/debarcare se face mult mai rapid printr-o simpla scanare a pasaportului. Daca esti aici pentru a afla care sunt actele necesare pentru obtinerea unui pasaport romanesc in 2023, atunci in acest articol vei gasi raspunsurile la toate intrebarile si lista necesara de acte pentru pasaport.

Cum te programezi pentru pasaport?

Obținerea unui pașaport în ziua de astăzi nu mai este la fel de complicată ca acum câțiva ani, deoarece procesul a fost simplificat într-o mare măsură. Iată ce trebuie să faci, ce pași trebuie urmați și care sunt actele necesare pentru a obține un pașaport în anul 2023. Cu cât vei fi mai bine informat cu privire la ceea ce trebuie să faci, cu atât procesul va fi mai simplu și mai ușor de finalizat. Prin urmare, să descoperim împreună care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi atunci când dorești să aplici pentru obținerea unui pașaport.

Pentru inceput, trebuie sa iti faci o programare pentru a putea depune actele necesare pentru pasaport. Aceasta programare se faceu acum online, in cateva secunde prin intermediul platformei epasapoarte.ro. Nu este singura metoda de a te programa pentru obtinerea pasaportului, insa cu siguranta este cea m ai rapida si cea mai simpla metoda, astfel eviti cozile de la ghiseu si afli concret orele disponibile la care poti merge sa depui actele pentru pasaport si sa-ti faci poza necesara pasaportului. Cu ajutorul acestei platforme, te poti programa in orice judet din tara pentru a obtine pasaportul.

Lista acte pentru pasaport

Pentru obtinerea pasaportului pentru adulti ai nevoie de urmatoarele acte:

  • Cartea de identitate in original – aceasta trebuie sa fie valabila, nu poti obtine pasaportul cu cartea de identitate expirata;
  • Chitanta cu care faci dovada ca ai achitat taxa de obtinere a pasaportului – iti recomandam sa platesti online pe Ghiseul.ro;
  • Pasaportul anterior – doar daca ai mai avut inainte pasaport si inca il ai, dar este expirat sau ti-ai schimbat numele.

In cazul copiilor, pentru obtinerea pasaportului sunt necesare cu totul alte acte, in lista de mai jos regasesti actele de care ai nevoie pentru obtinere pasaport copii

  • Certificatul de nastere in original;
  • Actele de identitate ale parintilor (sau doar al unuia dintre parinti, in functie de situatie) sau al unui reprezentant legal;
  • Chitanta pentru contravaloarea taxei pentru pasaport, platita pe Ghiseul.ro cum spuneam si mai sus;
  • Pasaportul anterior, act necesar si pentru copii daca au mai avut anterior pasaport emis.

Atentie: daca cererea de eliberare a pasaportului unui copil este completata de un singur parinte, vei avea nevoie de o procura de imputernicire din partea celuilalt parinte, fara aceasta, cererea de obtinere a pasaportului nu este luata in considerare.

Taxe pasaport 2023 – Cat costa pasaportul in 2023

In ultimii ani, preturile pentru eliberarea pasaportului s-au redus si pot varia in functie de tipul acestuia si de varsta persoanei care face solicitarea. Astfel, pentru pasaportul electronic simplu, tarifele sunt de 258 de lei pentru persoanele care au peste 12 ani si 234 de lei pentru minorii cu varsta sub 12 ani.

Pasaportul simplu temporar este mult mai ieftin, mai exact 96 lei, insa si perioada de valabilitate al acestuia este mult mai scurta. Iti recomandam sa pui in balanta perioada pentru care ai nevoie de pasaport vs costurile de obtinere ale pasaportului.

Taxele de pasaport in 2023 se platesc la casieriile CEC Bank, la statiile de plata Selfpay ale CEC Bank fie prin intermediul platformei online mentionate anterior, Ghiseul.ro

Pastreaza chitanta de la plata pasaportului deoarece ai nevoie de ea pentru a obtine pasaportul, pe aceasta se afla informatii precum: nume, prenume, CNP-ul tau sau al beneficiarului daca vorbim despre minori, tipul de pasaport solicitat, suma platita si denumirea institutiei prefectului judetului unde va fi depusa cererea de eliberare a pasaportului.

Valabilitate Pasaport si cat dureaza sa obtii un Pasaport in Romania

Durata de valabilitate a pasaportului simplu electronic este de 10 ani pentru persoanele cu varsta de peste 18 ani, 5 ani pentru cele cu varsta intre 12 si 18 ani, si 3 ani pentru cei mai mici de 12 ani. Pentru a obtine acest tip de pasaport este necesar sa asteptati 15 zile.

In schimb, pasaportul simplu temporar poate fi folosit doar timp de un an. Este important sa stiti ca nu toate tarile permit calatoria cu un astfel de pasaport temporar.

Eliberarea unui pasaport temporar poate dura intre cateva ore si 3 zile. Pentru copiii sub 12 ani, eliberarea acestui tip de pasaport este posibila fara prezenta lor. Totusi, este necesar sa aduceti doua fotografii tip buletin ale copilului.

Programare Pasapoarte

Platforma online epasapoarte.ro este acum disponibila pentru a facilita procesul de programare a depunerii actelor necesare pentru obtinerea pasaportului. Folosind aceasta platforma, vei putea realiza programarea in numai cateva secunde, beneficiind de un proces mai rapid si mai eficient, evitand astfel aglomeratia de la ghiseu.

Este important sa respecti intocmai programarea stabilita, fiind necesar sa ajungi la ghiseu la data si ora specificate. Aceasta platforma iti permite, de asemenea, sa verifici stadiul cererii tale, pentru ca unele pasapoarte pot fi eliberate mai devreme decat termenul stabilit initial.

Este de retinut ca programarea este gratuita, dar nu poate fi transmisa altcuiva. De asemenea, este important de stiut ca nu se pot face programari pentru ridicarea pasapoartelor si nici prin e-mail, fax sau telefon.

Daca cumva nu poti ajunge la data si ora stabilita in programare sau nu ai toate actele necesare, sa stii ca programarea ta pentru obtinerea pasaportului va fi anulata, nici decum reprogramata. Fii sigur ca ai toate actele pentru pasaport la tine, taxele platite, documentele de identitate in termen de valabilitate.

Ai nevoie de pasaport pentru a calatorin in Anglia (Marea Britanie)

Dupa Brexit, Regatul Unit a iesit din Uniunea Europeana, abandonand astfel piata unica europeana, care ofera, printre altele, libertatea de circulatie a persoanelor. Cu toate acestea, merita mentionat ca Regatul Unit nu a facut niciodata parte din spatiul Schengen, astfel ca chiar si inainte de Brexit, cetatenii UE care vizitau tara treceau prin controale de frontiera sau documente la aeroport. Indiferent de motivul calatoriei (vizita, afaceri, serviciu sau studii), cartea de identitate era suficienta.

Brexitul a schimbat regulile de trecere a frontierei pentru cetatenii Uniunii Europene, Islandei, Liechtensteinului, Norvegiei si Elvetiei, inclusiv in cazul calatoriilor de scurta durata, precum cele turistice. Pentru a intra in Anglia, ai nevoie de  un pasaport valabil si viza, desi in unele cazuri viza nu este necesara, dar asta depinde in functie de motivul calatoriei.

De Ciprian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *