zaharzahar

Daca vreti sa duceti o viata sanatoasa, ar trebui sa stiti cateva lucruri despre excesul de zahar din alimentatie. Desi carbohidratii sunt foarte importanti pentru organismul uman, multi dintre noi nu stiu efectele adverse asupra sanatatii, in cazul in care doza zilnica recomandata este depasita.

1. Zaharul poate afecta inima

Excesul de zahar creste riscul de a suferi de boli de inima. Un metabolit al glucozei, numit glucoza-6-fosfat, este responsabil pentru modificarile aparute la nivelul miocardului, muschiul inimii, ceea ce poate conduce la infarct.

2. Zaharul creste riscul de obezitate la copii

In ultimii 30 de ani, obezitatea la adolescenti s-a triplat. Un studiu din 2010 a aratat ca excesul de fructoza (si nu de glucoza) face ca adipocitele viscerale, celulele in care se depoziteaza grasimea, sa se matureze, ceea ce conduce la probleme cu inima si la riscul de a avea diabet.

3. Zaharul este un „asasin silentios”

Un studiu din 2008 a aratat ca ingestia de fructoza are legatura cu rezistenta la leptina. Leptina este un hormon care „anunta” organismul daca ai mancat suficient. Insa, la unele persoane, pur si simplu acest hormon nu vrea sa functioneze, astfel ajungandu-se la obezitate.

4. Zaharul si alcoolul pot avea efecte similare asupra ficatului

Un studiu din 2012, publicat in revista Nature, a aratat ca fructoza si glucoza in exces au un efect toxic asupra ficatului, la fel cum are etanolul, continut de bauturile alcoolice. De asemenea, zaharul poate fi responsabil si de unele boli cronice ale ficatului, care pot fi provocate si de alcool.

5. Zaharul iti poate scurta viata

Un studiu din 2013 estimeaza ca 180.000 de persoane din toata lumea au murit din cauza excesului de zahar. Dintre acestea aproximativ 25.000 de persoane erau din Statele Unite ale Americii. Cauzele au fost asociate cu boli cronice, cum ar fi diabetul sau cancerul.

Asadar, daca vreti sa aveti o viata sanatoasa, ganditi-va la cat va pot dauna carbohidratii!

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *