Depresia clinica este o stare mentala caracterizata prin faze de tristete sau amaraciune care dureaza o perioada mai lunga de timp. Daca simptomele dureaza mai mult de doua saptamani si duc la impiedicarea desfasurarii normale a activitatilor zilnice, inseamna ca persoana sufera de despresie cronica.
In ciuda numarului in crestere de persoane care sufera de aceasta tulburare, cifra celor care recunosc ca au depresie si cauta ajutorul specializat sau urmeaza tratament medicamentos este destul de mica, foarte multi temandu-se de stigmatizare sociala, in timp ce altii au un orgoliu personal mare, lucru care-i impiedica sa recunoasca posibilitatea de a avea tulburarea; in acelasi timp, unii pur si simplu nu cunosc simptomele. In ciuda credintelor populare, orice forma de depresie poate sa fie tratata, inclusiv cea severa.
In prezent, in toata lumea, se aproximeaza ca exista 121 de milioane de oameni care sufera de o forma de depresie, din care 50 doar in Europa, numarele fiind in crestere. Se considera ca in 2020, deci, in doar cinci ani, dupa bolile cardiovasculare, depresia va deveni cea mai importanta cauza de dizabilitate la nivel mondial.
Si in tara noastra, s-a observat o crestere semnificativa a persoanelor care sufera de tulburare: numarul celor afectati a crescut de la 2,1% la 2,6% din cadrul persoanelor intre 18 si 49 de ani, in timp ce persoanele peste 50 de ani au inregistrat o crestere si mai mare, crescand de la 4,4% la 5,2%.
Persoanele cele mai predispuse la depresie sunt cele care au avut deja un episod depresiv inainte, care au (avut) un membru al familiei cu o tulburare depresiva, cele de sub 40 de ani, care sufera deja de alte boli (precum Parkinson, cancer, diabet pentru ca o nenorocire nu vine niciodata singura), sunt singure, traiesc intr-un mediu familial/profesional stresant, consuma substante psihoactive sau unele tipuri de medicamente (steroizi anabolizanti, horomi anticonceptionale orale, diuretice tiazidice etc). De asemenea, femeile sunt mai afectate decat barbatii, acestea prezentand un risc mai mare si din cauza faptului ca depresia se poate instaura in perioada de dupa nastere.