Ziua MunciiZiua Muncii

Ziua de 1 Mai, „Ziua Muncii” isi are originile in miscarile socialista si muncitoreasca care au avut loc la sfarsit de secol XIX, muncitorii dorind sa lucreze intr-un mediu propice. Dupa Primul Razboi Mondial, aceasta a fost folosita ca propaganda in Germania si apoi in Uniunea Sovietica, pentru ca in 1945 sa fie aplicata si in Romania – pana atunci, sarbatoarea fusese sarbatorita, insa nu la nivel de propaganda.

Pe data de 1 mai 1886, zeci de mii de muncitori americani au pornit o greva, suspendand lucrul si iesind sa manifesteze in strada, dorind scurtarea zilei de munca la opt ore. Protestatarii erau in numar mare in toate orasele americane mari: in New York si Milkwaukee, au iesit in strada cate 10.000 de oameni, in Detroit 11.000, insa cei mai multi au fost in Chicago, unde se estimeaza ca intre 30.000 si 40.000 de oameni au iesit in strada. Aici au avut loc si violente in primele zile ale protestului, foarte multi oameni (atat polistiti care trebuiau sa controleze greva, cat si grevisti) fiind raniti sau ucisi.

In iulie 1889 Congrestul Socialist International a cerut iar ziua de lucru de opt ore, organizand un nou „1 Mai”, luand atunci fiinta a doua Internationala Socialista. Pe 1 Mai 1890 muncitorii si activistii social-democrati din Statele Unite ale Americii, America de Sud si Europa (inclusiv Romania) au iesit in strada pentru a protesta, cu succes de aceasta data.

Intr-un final, 1 Mai a ajuns sa fie instrument propagandistic de catre nazisti si apoi de catre comunisti. Din anul 1945 in Romania au inceput sa fie aduse elogii Partidului Comunist Roman, pentru ca din anii 1970 sa fie elogiat si tovarasul Nicolae Ceausescu. Oamenii plecau de la serviciu in aceasta zi, nu pentru a o sarbatori odihnindu-se, ci pentru a recita lozinci comuniste, iar elevii organizau programe speciale.

Dupa Revolutia din 1989, aceste manifestari au fost anulate, iar romanii sarbatoresc iesind la gratar, iarba verde sau mergand in statiunea Vama Veche.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *